Här får du ett smakprov på artiklar, reportage och granskningar som hittills publicerats i Dagens Arbetsmiljö. I vissa fall publiceras delar av reportaget på webben. Klicka på länken vid respektive reportage. Här klickar du ifall du vill prenumerera på tidningen.
Presentation av genomfört arbete.
Hur blev det? Hur går man vidare?
”Jag kunde inte prata”
Dagens Arbetsmiljö nr 4, 2020
Efter att Marcus Israelsson blev förgiftad av kolmonoxid har Hultafors tagit krafttag för att förbättra arbetsmiljön. En kravlista från Arbetsmiljöverket har gett extra fart.
Öppnar dörrar för nyanlända
Dagens Arbetsmiljö nr 3, 2020
I Småland har träföretaget öppnat dörrar för nyanlända som vill jobba med att bygga hus. Men hur gör man för att de nya arbetskompisarna ska känna sig välkomna?
Rasism på arbetsplatsen
Dagens Arbetsmiljö nr 2, 2020
Hur gör man om en kollega utsätter en annan för hot och rasistiska trakasserier? Det vet skyddsombudet och snickaren Anna Glas. Men det var snårigt i början, säger hon.
Fallträning genom judo
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2020
Varje år råkar 11.000 personer ut för en fallolycka under arbetstid. Under tio veckor fick de anställda på Proplate i Oxelösund prova på fallträning genom judo. Forskning visar att det har effekt.
Säkra verktyg
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2019
Vibrationsskador har länge hemsökt svensk industri. Men kanske finns en enkel lösning? På Volvo i Arvika pågår ett forskningsprojekt för att ta fram verktyg som inte skadar montörerna.
I varje nummer finns ett större
granskande reportage.
46 personer dog på arbetet 2019
Dagens Arbetsmiljö nr 4, 2020
Dagens Arbetsmiljö har granskat döden på jobbet och lyft fram människorna bakom statistiken, de som omkommit och skyddsombud som arbetat när det värsta har hänt.
Skyddsstopp i smittans spår
Dagens Arbetsmiljö nr 3, 2020
När medarbetarnas liv är i akut fara finns bara en sak att göra: stoppa arbetet. I spåret av coronaviruset lades flera skyddstopp. Men har det gjort någon skillnad?
Dödligt slarv
Dagens Arbetsmiljö nr 2, 2020
Kunskapen om kemikalier är låg. Det får konsekvenser. – Dödsloyckor är fruktansvärt, men väldigt många fler dör i sjukdomar på grund av jobbet, säger doktor i kärnkemi Elin Löfström-Engldahl på Arbetsmiljöverket.
Vägar bort från stressen
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2020
Mer än var tredje 6:6a-anmälan handlar om den psykosociala arbetsmiljön. I Dagens Arbetsmiljö kan du läsa om hur tre företag försökt att tackla problemen.
Hur mår skyddsombuden?
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2019
Bemanningen är slimmad och arbetsmiljön är satt under press.
Dagens Arbetsmiljö har undersökt: hur mår skyddsombuden?
Erfarna skyddsombud berättar
om en särskild händelse.
Nu finns en ökad förståelse
Dagens Arbetsmiljö nr 4, 2020
Tre år efter metoo-vågen skakade Sverige kan Victoria Boström, regionalt skyddsombud för IF Metall i Sörmland, se ett före och ett efter inom industrin.
Anders säkrade gruvan
Dagens Arbetsmiljö nr 3, 2020
Natten till den 18 maj skakade Kiruna som aldrig förr. Skyddsombudet och bergmekanikern Anders Wälitalo fick säkra gruvan efter det största skalvet i svensk gruvhistoria.
Saker och ting måste ske fort
Dagens Arbetsmiljö nr 2, 2020
Hur kan du hjälpa arbetskamrater under en pandemi? Fortsätta med det systemantiska arbetsmiljöarbetet säger Jesper Johansson, huvudskyddsombud på Elitfönster i Lenhovda.
Om farliga kemikalier
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2020
En industriarbetare var nära att mista livet i samband med ett svaveldioxidutsläpp förra våren. Hur gjorde skyddsombudet för att förbättra arbetsmiljön? Taisto Hautala berättar.
En 6:6a kunde få helt fel effekt
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2019
Heta sommardagar var det 32 grader varmt på bruket. Hur skulle skyddsombuden få företaget att investera i en ny dyk klimatanläggning? Marina Hjelte berättar hur de gjorde för att lösa problemet.
Maria Steinberg
Maria Steinberg, docent i arbetsmiljörätt är tidningens krönikör. Här ger vi plats åt en profil med ett tydligt budskap till arbetsmiljöns försvarare.
Helle Klein
Chefredaktör, VD och ansvarig utgivare. Skriver ledare både i Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö.
Elinor Torp
Elinor Torp ger sitt perspektiv på aktuella arbetsmiljöfrågor. Hon är reporter på Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö och har skrivit tre böcker i ämnet arbetsmiljö.
En avdelning för att sprida goda exempel.
Hur gör andra för att bygga bort/förhindra skador?
Utskälld och avskedad
Dagens Arbetsmiljö nr 4, 2020
Skyddsombudet Thord Backman utsattes för vad han beskriver som en jakt. När han påtalade brister i arbetsmiljön fick han chefen emot sig.
Rotation på jobbet
Dagens Arbetsmiljö nr 3, 2020
Rotation ska minska risken för belastningsskador på Berendsen i Ockelbo. Samtidigt är förhoppningen att det nya arbetssättet ska öka jämlikheten på tvätteriet.
Skyddsombud i pandemi
Dagens Arbetsmiljö nr 2, 2020
Som skyddsombud ska du se till att arbetskamraternas bästa. Men sedan en tid är förutsättningarna helt nya. Dagens Arbetsmiljö frågade sex skyddsombud vad de behövt göra annorlunda i spåren av coronaviruset.
Smarta kläder stoppar skador
Dagens Arbetsmiljö nr 1 ,2020
Ergonomi har länge varit en bedömnings-fråga. Ny teknik kan förändra det. Med hjälp av datasimuleringar och smarta kläder ska skador upptäckas redan innan de har hänt.
Bättre förståelse med en app
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2019
15 olika språk på en arbetsplats. Byggarbetet har de gemensamt men inte språket. Nu ska de testa en app för att förstå varandra bättre.
Svar på dina frågor om arbetsmiljö.
Våra experter reder ut vad som gäller.
Drogtester på jobbet
Dagens Arbetsmiljö nr 4, 2020
Min arbetsgivare vill införa slumpvisa drogtester av personalen. Vad ska jag tänka på som skyddsombud? Annett Olofsson på LO-TCO Rättsskydd svarar.
Stå inte ensam i ett varsel
Dagens Arbetsmiljö nr 3, 2020
Om mitt företag lägger ett varsel, vad ska jag som skyddsombud göra? Hur delaktig ska jag vara och vad ska jag tänka på?
Att rusta sig för uppdraget
Dagens Arbetsmiljö nr 2, 2020
Jag är ny som skyddsombud. Vilka kurser borde jag gå? Vad har jag rätt att gå för utbildning? Finns det annat jag bör göra för att rusta mig för uppdraget?
Var går gränsen som skyddsombud?
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2020
Ibland behöver jag diskutera saker jag får reda på från arbetsgivaren med någon. Samtidigt har skyddsbudet tystnadsplikt. Var går gränsen för vad jag får berätta? Vad kan hända om jag bryter tystnadsplikten?
HUR FÅR MAN MED SIG CHEFEN?
Dagens Arbetsmiljö nr 1, 2019
Arbetsgivare är ofta väldigt outbildade i arbetsmiljö. Hur kan man få dem att förstå saker som SAM och de nya föreskrifterna för psykosocial arbetsmiljö?